carnavalskleding dames carnavalskleding heren carnavalskleding kinderen
Carnavalskleding
Klaar voor de carnaval? Of heb je een leuke andere gelegenheid waarbij een prachtig kostuum voor nodig is? Bij de Fop & Feestwinkel vindt je voor elk wat wils. Carnavalskleding voor heren, carnavalskleding voor dames, carnavalskleding voor jongens, carnavalskleding voor meisjes en zelfs voor baby’s. Je kunt dus met het hele gezin verkleed naar het feest. Ook voor accessoires en andere artikelen kan je bij ons terecht. Denk daarbij aan leuke brilletjes, een pruik, een maskers en nog veel meer. Verkleed je kinderen als konijntjes, boefjes of lieveheersbeestjes, of tover jezelf om tot kasteelheer of cowgirl. Alles is mogelijk bij de Fop & Feestwinkel.
Originele carnavalskleding online bestellen
Op onze website vindt je voor iedere doelgroep een ruim assortiment aan carnavalskleding- en accessoires. Meer dan duizend producten voor zowel volwassenen als kinderen, om de carnaval een gelegenheid voor jouw hele gezin te maken. Onze kleding is eenvoudig en voordelig online te bestellen. Kan je geen leuze maken of komt je liever de kleidng zelf passen? Je bent natuurlijk van harte welkom in onze feest- en carnavalswinkel in Valkenswaard. Onze winkel beslaat uit duizend vierkante meter aan feest- en carnavalsartikelen. Wil je de kleding wel online bestellen, dan sorteer je de zoekresultaten op kleur, prijs of categorie. U vindt dus snel en gemakkelijk waar u naar op zoek bent. Wij leveren uit eigen voorraad wat wil zeggen dat u alles de volgende werkdag in huis heeft.
Tot ziens bij Fop & Feestwinkel
Volg of like ons op Facebook of Google plus en blijf op de hoogte van onze acties en het assortiment. Tel samen met ons af tot carnaval 2016 of bestel nu al direct uw kleding voor een andere gelegenheid. Met carnavalskleding van de Fop & Feestwinkel zijn bij binnenkomst alle ogen gericht op jou en jouw unieke carnavalskleding. Dat wordt een feestje om nooit meer te vergeten!
carnavalskleding dames carnavalskleding heren carnavalskleding kinderen
Achtergrondinformatie over Carnaval en carnavalskleding
Carnaval eigenlijk 'Vastenavond', de vooravond van het vasten is een van oorsprong katholiek feest, met mogelijk heidense roots. Het feest wordt van oorsprong drie dagen voorafgaand aan as-woensdag. Het is een feest om de vastentijd in te luiden start op zondag en eindigt op dinsdagavond. Daarna volgt, tot pasen, de 40 dagen vastentijd.
Het woord carnaval is waarschijnlijk afkomstig van het Italiaanse woord "carne levare" (kerklatijn: carnem levare), het niet gebruiken of verwijderen van het vlees'.
Van oorsprong is carnaval een eetfestijn. Dit was de laatste mogelijkheid tot flink eten voor de vastentijd. Daarna werd immers alleen het noodzakelijke gegeten. Op de dinsdag (vette dinsdag) werd nog even al het vet wat nog voorradig was opgewerkt. Dit om bederving te voorkomen.
In Europa werd veelal het 'heidense' carnaval gevierd. In Rusland bijvoorbeeld, is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort.
Datum van carnaval
De carnavalsdatum is van oorsprong afgestemd op de kerkelijke kalender. Er wordt gerekend van de Eerste Paasdag. De Paaszondag is de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente (21 maart). De vastentijd start dan 40 vastendagen voor Eerste Paasdag. Zondagen zijn daarvan uitgezonderd. Carnavalszondag valt dan zeven weken voor Eerste Paasdag.
Pasen kan op zijn vroegst op 22 maart vallen en op zijn laatst op 25 april. Als gevolg daarvan is het vroegst mogelijke carnaval op 1 februari; de laatst mogelijke datum is 9 maart.
Voor de komenden jaren vind je hieronder de carnavalsdata zodat je weet wanneer je weer moet gaan denken aan nieuw carnavalskleding.
- 2016: 7-9 februari
- 2017: 26-28 februari
- 2018: 11-13 februari
- 2019: 3-5 maart
- 2020: 23-25 februari
- 2021: 14-17 februari
Nederlandse Carnaval
In Nederland zijn twee soorten carnaval te onderscheiden: Het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval.
Het Rijnlandse carnaval wordt veelal gevierd in Limburg en het zuidoosten van Brabant. De Bourgondische carnaval heeft zijn thuis in het noorden en westen van Noord-Brabant en in de rest van Nederland waar carnaval gevierd wordt. Het veranderen van de plaatsnamen tijdens de carnaval is veelal een Brabantse traditie en wordt in Limburg weinig toegepast. Het Rijnlandse carnaval in Nederland is ontstaan vanuit het Keulse carnaval. Het Bourgondische carnaval heeft een Vlaanderse grondslag. De traditie van de eetfeesten is daarvan de motor geweest.
Hoe lang duurt carnaval
Officieel sart de carnaval op zondag en duurt tot en met dinsdag. Ondertussen is er tussen 11 november en de carnaval al voldoende feest te beleven met carnavals verbonden festiviteiten, vooral in de laatste weken voor de carnaval.
De start van het seizoen vindt plaats op 11 november (de elfde van de elfde), om precies 11:11u, Met Ceremoniële activiteiten wordt het begin van het seizoen ingeluid. De reden voor deze datum ligt bij het getal 11. Het getal van dwazen en gekken.
11 november valt exact 40 dagen voor 21 december. 21 december is de kortste dag van het jaar, de feestdag van Sint Maarten (Het Sint Maartensfeest). Dit symboliseert de donkere periode voor Kerstmis.
Elk jaar wordt er door elke carnavalsvereniging/ -plaatsen weer een prins en een of meerdere adjudanten gekozen. Bij sommige verenigingen/plaatsen worden er ook jeugdprinsen en jeugdadjudanten gekozen.
Overeenkomsten van Bourgondische en Rijnlandse carnaval
- Sleuteloverdracht. Op de eerste dag van carnaval ontvangt de Prins Carnaval symbolisch de sleutel van de stad/dorp uit handen van de burgemeester; die in de carnavalsdagen de macht aan hem overdraagt.
- Carnavalsoptochten. Al dan niet per thema worden in vele plaatsen carnavalsoptochten gevierd. De daar bijhorende carnavalskleding is natuurlijk bij Fop & Feestwinkel te verkrijgen.
- Elf november.11 november 11/11 worden er veelal eerste vergaderingen gehouden ter voorbereiding op de carnaval. In Maastricht vindt elk jaar een groot feest plaats op het Vrijthof. Tienduizenden bezoekers uit heel Limburg wonen dat bij.
- Prins en gevolg. Een herkenbaar fenomeen tijdens het carnaval is de aanwezigheid van Prins Carnaval en zijn gevolg, de Raad van Elf. Hoe deze er uit ziet is per regio verschillend.
- Dweilorkesten. Bij het Bourgondische carnaval zorgen dweilorkesten voor de muziek in de cafés en feestzalen. In Limburg vind dat veelal plaats in de buitenlucht. Dit in navolging van de Maastrichtse zate hermeniekes, die voorgaan in het straatcarnaval. Toch wordt zowel het Bourgondisch als het Rijnlands carnaval voornamelijk binnen gevierd. De optocht blijft natuurlijk buiten plaatsvinden.
Bourgondisch carnaval
In de meeste carnavalsgemeenten in Noord-Brabant, Gelderland Land van Maas en Waal en katholiek Zeeuws-Vlaanderen en een aantal plaatsen op Zuid-Beveland wordt de Bourgondische carnaval gevierd. De oorsprong daarvan stamt uit de welvarende steden van het Hertogdom Brabant en Graafschap Vlaanderen ten tijde van de Bourgondische Nederlanden. De opzet van deze Bourgondische carnaval was oorspronkelijk een verkleed eetfestijn waarbij gek doen en elkaar belachelijk maken de boventoon voerde. Eerst in vooral exclusieve carnavalskleding. Door de grote armoede in Brabant vanaf de bloeitijd van de Gouden Eeuw tot de Tweede Wereldoorlog wordt vooral de goedkopere eenvoudige carnavalskleding gebruikt. De blauwe boerenkiel is is daar een goed voorbeeld van
- Carnavalsstichting. In sommige plaatsen valt de organisatie van het hoofdbal, sleuteloverdracht en optochten nog steeds onder één stichting. De stichting kiest één prins (en gevolg) uit. Er is dus maar één prins per stad of dorp. Dat dit lang niet meer overal het geval is en dat verenigingen zelf hun prins gaan kiezen is een feit en jammer te noemen. Valkenswaard (Striepersgat tijdens carnaval) is daarvan nog een prachtig voorbeeld. Veel verenigingen en toch maar één prins carnaval! Zoals het hoort.
- Alternatieve plaatsnamen. Het veranderen van plaatsnamen tijdens de carnaval is ook een typisch Bourgondische traditie ofschoon er ook in Oostelijk Nederland enkele plaatsen met als basis van het Rijnlands carnaval doen. Enkele bekende voorbeelden zijn: Striepersgat (Valkenswaard) Kielegat (Breda), Brouwersgat (Dommelen), Kruikenstad (Tilburg), Mulkgat (Borkel en Schaft), Krabbegat (Bergen op Zoom), Kaaiendonk (Oosterhout), Lampegat (Eindhoven), Oeteldonk ('s-Hertogenbosch), Pierewaaiersrijk (Moergestel en Bakel), Krabberdonk (Den Dungen), Tullepetaonestad (Roosendaal), Teuetengat (Westerhoven), Zandhazendurp (Rosmalen) en Schoenlapperslaand (Waalwijk).
Zie ook onze lijst van plaatsnamen tijdens carnaval onderaan deze pagina
- Motto. Veel, maar niet alle, Bourgondische carnavals hebben een officieel motto of slagzin. Deze slagzin loopt als een rode draad door de carnaval. In optochten en zittingen wordt hiermee vooral gewerkt.
- Kleding. De traditionele kleding bestaat uit oude kledingstukken, gordijnen, blauwe kielen en zakdoeken met allerlei accessoires. In het westen van Brabant zie je dat vooral terug. Omdat Bourgondisch carnaval veelal binnen plaatsvind in cafés en in zalen draagt men dunner kleding. Om van kroeg naar kroeg te gaan wordt een oude jas gebruikt.
Het Rijnlands carnaval ken zijn oorsprong in het Duitse Noordrijn-Wetsfalen. In de 19e eeuw werd hier de Rijnlandse carnaval al gevierd met als centrum de stad Keulen. Veel van de geruiken ontleent zich uit de Venetiaanse carnaval Veel van de huidige tradities zijn toen ontstaan. Het Nederlandse Rijnlands carnaval is duidelijk verschillend van het Duitse. Nederland geeft vooral het volkse feest de voorrang terwijl Duitsland meer de hiërarchische bolwerken in stand houden. In Duitsland is het 18e- en 19e-eeuwse Pruisische militaire uniform nog steeds zeer populair. In Nederland is dat vooral in de Duitse grensstreek het geval. De hoeveelheid bals en zittingen zijn in Duitsland dan ook veel grotere dan in Nederland. Ook de optochten in Nederland informeler dan de optochten in bijvoorbeeld Keulen, Aken, Mönchengladbach en Düsseldorf. Algemeen geldt: hoe dichter bij Duitsland (Venlo, Kerkrade, Vaals), hoe "Rijnlandser" het carnaval.
- Carnavalsverenigingen. Bij de Rijnlandse carnaval domineren de carnavalsverenigingen. Sommige daarvan kennen een zeer lange traditie hebben. Deze verenigingen, waarvan er soms meerdere per stad of dorp zijn, hebben elk een eigen prins en raad van elf, presenteren hun eigen praalwagens in de (gezamenlijke) optocht, en organiseren voorafgaand of tijdens het carnaval hun eigen feesten voor leden en niet-leden.
- Alternatieve plaatsnamen. De Rijnlandse carnaval veranderd geen plaatsnamen in Carnavaleske namen.
- Kleur. Het Rijnlands carnaval wordt gekenmerkt door de kleuren: rood, geel en groen.
- Kleding. Vooral de traditionele carnavalskleding bestaan uit uitgebreide kostuums. Sommigen kopen een thematisch kostuum in een feestwinkel, anderen fabriceren hun kostuums zelf. Heel wat carnavalsvierders besteden veel tijd en ook geld aan een het origineelste kostuum. De Rijnlandse Carnavalskleding is ook warmer omdat het meest in de buitenlucht plaatsvind. Deelnemers aan dit carnaval zullen dan ook niet zomaar een oude jas over hun creatie dragen. Wel natuurlijk warme kleding er onder. Vóór de 50/'60 waren maskers populair in Limburg; tegenwoordig wordt er schminkgebruikt.
Zo zie je maar dat carnavalskleding zowel in de Bourgondische Carnaval als in de Rijnlandse Carnaval niet weg te denken is.
Bron: Wikipedia (deels)
Lijst van bekende plaatnamen tijdens carnaval
A
B
C
- Capelle - Cuppelsgat
- Casteren - Bollemeppersgat
- Castricum - Pieperduin
- Chaam - Bonenpikkerslaand
- Clinge - Kriekedorp
- Colmschate - Perskoelersgat
- Cothen - Brienkneuterdorp
- Cromvoirt - Kneutergat
- Cuijk - Nölersriek
- Culemborg - Papklokkendam
D
- Dedemsvaart - Kloetendonk
- Deest - Het Golvenrijk
- De Heen - Strienedurpke
- Delden - Kwekwestad
- Delft - Kabbelgat
- Delfzijl - Krabbeziel
- De Lier - 't Bukkersgat
- De Moer - Moerbiënlaand
- De Mortel - Krulstarteland
- De Zilk - Duinknijnenrijk
- Den Dungen - Krabberdonk
- Denekamp - Köttelpeer'ndoarp
- Den Haag - Kreesiedentie
- Den Helder - Waaienburg
- Den Hout - Kluivenduikersrijk
- De Rips - Streupersrijk
- Deurne - Peelstrekelrijk
- Deurningen - Nettelkörnkesnust
- Deventer - Stokvissengat
- Didam - Diedeldam
- Dieren - Zwieren
- Diessen - Stopnaoldenrijk
- Dinteloord - Peejlòòfdurp
- Doenrade - Gruuëtsje Gekke Rieëk
- Doesburg - Mosterdgat
- Doetinchem - Leutekum
- Dommelen - Brouwersgat
- Dongen - Peeëenrijk
- Doornenburg - 't Waotergat
- Dordrecht - Ooi- en Ramsgat
- Dorst - Kattegat
- Driebergen-Rijsenburg - Sparrenrijck
- Driel - Uulenes
- Dronrijp - Oksedorp
- Drunen - Dwergonië
- Druten - Bokkenrijk
- Duizel - Zwetsland
- Dussen - Klaiendam
E
- Echt - Aesterriek
- Edam - Sufbrugge
- Ede - Heidegat
- Eerbeek - Dwarsliggerdorp
- Eerde - Oiverland
- Eersel - Buurtgat
- Effen - Kuuskesland
- Egchel - Kemphazeriek
- Egmond aan Zee - Jutterdonk
- Eibergen - Rott’ngat
- Einighausen - Smautbeulenriek
- Eindhoven - Lampegat
- Elden (dorp en wijk in Arnhem) - Meulewiekersdorp
- Ell - Moereriek
- Elsendorp - Peelvruutersrijk
- Elshout - Zaandhaozenlaand
- Elst - Döppertdurp
- Emmeloord - Pierenoord
- Empel - Slotgat
- Engelen - Terpersdurp
- Enkhuizen - Haringdonk
- Ens - Kleiduikersland
- Enschede - Krekkelstad
- Enter - Boorkötteldorp
- Epe - Pompersdarp
- Erp - Empeldonk
- Esbeek - Haaikneuterrijk
- Esch - Oggelvorsenpoel
- Escharen - De Erpelkuul
- Essen - Ossenkoppenstad
- Etten (Etten-Leur) - Stijlorenrijk
- Evertsoord - Pieëlhazeriek
- Ewijk - Zottendael
F
G
- Gaanderen - Bultendarp
- Galder - Maerkrattenland
- Gasselte - Meul'ndob
- Gastel - Pintewippersrijk
- Geertruidenberg - Potteschijtersland
- Geesteren - Papsleefndorp
- Geffen - Rottenrijk
- Geldrop - Lappegat
- Geleen - Waereldsjtad
- Gemert - Waeverstadt
- Gemonde - Mullukzuipertjesland
- Gerwen - Narregat
- Giesbeek - 't Knorre Dörpke
- Gilze - Dringersgat
- Goes - Hanzehat
- Goirle - Ballefruttersgat
- Gorinchem - Bliekenstad
- Gorssel - Kakkersgat
- Gouda - Pijpenburg
- 't Goy - Laetste Stuyver Dorp
- Graauw - Djerkenland
- Grave - Pothuusburg
- Griendtsveen - Klotbultjesriek
- Groenlo - Grolse Wanten Stad (grolle)
- Groesbeek - Keulen van Gelderland
- Groessen - Deurdreiersdarp
- Grubbenvorst - Plaggeriék
H
- Haaksbergen - 't Asschedorp
- Haalderen - 't Baggergat
- Haaren - Struivendurp
- Haarlem - Muggendonk
- Haarsteeg - Haorendam
- Haelen - t Vreigelriek
- Haghorst - Durdauwersgat
- Handel - Bergkneuterrijk
- Hank - Knusterooierslaand
- Hapert - Pintewippersrijk
- Haps - Dun Zelfkant Hops
- Harbrinkhoek - Dubbelkiekersdorp
- Harmelen - Kwakbollenpoel
- Hedel - Pèèrdedurp
- Heemskerk - Ezelenheem
- 's-Heerenberg - Waskuupstad
- 's-Heerenhoek - Paerehat
- Heerewaarden - Paolingdurp
- Heerle - Puitelaand
- Heerlen - Sjpassemig
- Heerlerheide - Groeët Ghen Heij
- Heesch - Krullendonk
- Heeswijk-Dinther - Snevelbokkenland
- Heeze - Kraaienland
- Hegelsom - Tuuteriek
- Heino - Stoppersgat
- Helenaveen - Peelpluimenrijk
- Helmond - Keiebijtersstad
- Helvoirt - Keiespellersdurp
- Helwijk - Kiekendonk
- Hendrik-Ido-Ambacht - Roestrammerdam
- Hengelo (Gelderland) - Knollendarp
- Hengelo (Overijssel) - Windbuulstad
- 's-Hertogenbosch - Oeteldonk
- Herpen - Bônnerijk
- Herpt - Maoskesdam
- Herveld - Deurdouwerdam
- Heumen - Rijk der Raore Schutters
- Heusden - Wallepoepersland
- Heusden (Asten) - Peelvrujtersland
- Hilvarenbeek - Pezerikkengat
- Hintham - Oetelhoazendam
- Hoeven - Peejenland
- Hof (Bergeijk) - 't Teutengat
- Holten - Keunedarp
- Hoofddorp - Meerbonkendorp
- Hoogeloon - Lappelekkursland
- Hooge Mierde - Haoiboerenrijk
- Hooge Zwaluwe - Berenland
- Hoogerheide - Wjeeldrecht
- Hoogland - Zandkruuersgat
- Hooglanderveen - 't Turfgat
- Hoorn NH - Konkeldonk
- Horssen - Streupersrijk
- Horst - Dreumelrijk
- Hout-Blerick - Poerkerplak
- Huijbergen - 't Sanegat
- Huissen - Zwaonestad
- Huizen - Spietendonk
- Hulst - Vossestad
- Hulten - Krimpersgat
I
- IJsselstein - Apestad
- Ittervoort - Puineriek
K
- Kaatsheuvel - Turfstekerslaand
- Kampen - Uiendonk
- Kekerdom - Sjoenkelgat
- Keldonk - Paplippelland
- Kerkdriel - Teskesdurp
- Kilder - Dolbotterdarp
- Klarenbeek - Neutendarp
- Kloosterburen - Kronkeldörp
- Kloosterzande - Kloorianenland
- Klundert - Loerendonck
- Knegsel - Klein Antwerpen
- Kortenhoef - Turfendonk
- Krimpen aan den IJssel - Bulderdonk
- Kronenberg - Kroeënekraaneriek
- Kruisstraat - Waoterhazen
- Kruisland - Pompedurp
- Kudelstaart - Poelgilderdam
- Kwadendamme - Pikpot
L
- Lage Mierde - Peperbussenrijk
- Lage Zwaluwe - Biesboschrakkersrijk
- Lamswaarde - Lamsorenland
- Langenboom - Verkuskopperiek
- Langeraar - Plassegat
- Langeveen - Turvendorp
- Langeweg - Slikgat
- Leek - Koetsenburg
- Leende - Blaosdonk
- Leidschendam - Zwabberdam
- Lelystad - Knarregat
- Lemelerveld - 't Sprokkeldorp
- Lemselo - Göttenkeurndoarp
- Lent - Kikkergat
- Lepelstraat - De Straot
- Leunen - 't Knollenriek
- Leur (Etten-Leur) - 't Zwaajgat
- Leuth - 't Leut(h)ergat
- Lewedorp - 't Kraaienist
- Liempde - Ploegersland
- De Lier - Bukkersgat
- Lierop - Kaauwvoetenland
- Lieshout - Raopersgat
- Liessel - Keienland
- Lievelde - 't Nölersdorp
- Limbricht - 't Doaleriek
- Limmen - Gorteldonk
- Linden - Ganzendurp
- Linne - 't Kwekkerteriek
- Lith - Veldhazenrijk
- Lithoijen (+ Teefelen) - Vèrekes en Woaterrattenrijk
- Lobith - Tollusland
- Loil - Drammersdarp
- Lomm - Thiëtuiteriek
- Loo (Bergeijk) - 't Rommegat
- Loon op Zand - Theebuikenland
- Loosbroek - Zandkruiersland
- Losser - 't Aöskes dorp
- Lottum - Peggenland
- De Lutte - Tuffellaand
- Luyksgestel - 't Stekkegat
M
- Maarheeze - Muuzegat
- Maarssen - Kikkerstad
- Maasbracht - Hoonderriek
- Maasbree - Habberiëk
- Maashees - De Bliekers
- Macharen - Kiepenrijk
- Malden - Dwarsliggersrijk
- Manderveen - Grensdrietersdorp
- Maren-Kessel - Kleidonk
- Mariaheide - Heikrikkeldurp
- Mariahout - 't Heidurp
- Mariënheem- Assendorp
- Marssum - De Reiziger Wherhinne
- Maurik - Rietpikkers durp
- Megchelen - Timpenhol
- Megen - Keiendonk
- Meijel - Kieveloeëte Riek
- Melderslo - Vlaskoppenriek
- Melick - Markoeve Riek
- Middelaar - Krölstarteriek
- Middelbeers - Strijkersgat
- Mierlo - Kersepittenrijk
- Mierlo-Hout - 't Hout of Kluppelland
- Milheeze - Veenmollenrijk
- Mill - Germelaand
- Millingen aan de Rijn - Boemelgat
- Milsbeek - Diepenkikkerriek
- Moerdijk - Spieringkruiersdurp
- Moergestel - Pierewaaiersrijk
- Moerstraten - Mangelpeejenlaand
- Molenhoek - Kuulegat
- Molenschot - Papslokkersgat
- Monster - Munsterdonck
- Montfoort - Knopengein
- Mook - Heikneuterrijk
- Munstergeleen - Haverriek
N
- Naaldwijk - Naaldnarren
- Naarden - Wallegat
- Nederasselt - Wielwaoiersrijk
- Nederhorst den Berg - Roddeldonk
- Nederweert - Pinnelandj
- Nederwetten - Wetterland
- Neede - Vlearmoesdorp
- Neer - Kwiebusriek
- Neeritter - Walvaegersriek
- Neerkant - Ulewappersriek
- Netersel - 't Hupke
- Nibbixwoud - Krielengat
- Nieuw-Heeten - Hekk'ngat
- Nieuwegein - Kolderdonk
- Nieuwkoop - Platvissendorp
- Nieuwkuijk - Kwastenlaand
- Nieuw-Vossemeer - 't Vosse-ol
- Nieuw-Wehl - Mölledarp
- Niftrik - Maospruveradeel
- Nijmegen - Knotsenburg
- Nispen - Aopelaand
- Nistelrode - Weversrijk
- Noorden - Koetendorp
- Noordhoek (Moerdijk) - Kantemaaiersgat
- Noordwijkerhout - Kokkerhout
- Nuenen - Dwèrsklippelgat
- Nuenen-Eeneind - Riefelshol
- Nuland - Waoterrijk
- Nunhem - Bosuuleriek
- Nuth - Nachuule
O
- Obbicht - Reuberiek
- Odiliapeel -Schaopenwaesersland
- Oeffelt - Leemkuul
- Oijen - Bokkenrijk
- Oirlo - Spurriemökke
- Oirschot - Skôn Orregat
- Oisterwijk - Döllekesgat
- Oldenzaal - Boeskoolstad
- Olst - Heuidarp
- Ommel - R'Ommelpottersland
- Ooij - Fustendom
- Oosteind - Uilendonck
- Oostelbeers - Strijkersgat
- Oosterhout NB - Kaaiendonk
- Oosterhout Gld - Nölerhout
- Ootmarsum - Siepelstad (Siepel zijn uien)
- Ospel - Vlikkelandj
- Oss - Ossekoppenrijk
- Oudemolen - Kleiknoestenstad
- Oudenbosch - Puitenol
- Oudewater - Uivergein
- Oud Gastel - Vastelaovedzottelaand
- Oud-Vossemeer - Grôôt Pesôôt
- Overasselt - LuiLekkerLand
- Overdinkel - Veldmoezendoarp
- Overloon - Huibuukeland - Loën
P
- Poeldijk - Leutjesdijk
- Pijnacker - Trappersgat
- Prinsenbeek - Boemeldonck
- Puiflijk - 't Uilengat
- Purmerend - Boemeldam
- Putte - Put en Buntland
- Posterholt - Biemösjeriek
- Princenhage - 't Aogje
R
- Raalte - Stöppelburcht
- Raamsdonk - D'n Haaykaant
- Raamsdonksveer - Faantelaand
- Ravenstein - Pomperstad
- Reek - kelerijk
- Reeuwijk - Reedeurp
- Reusel - Narrendonk
- Reutum - Pin'ndoarp
- Reuver - Windjbuujelriék
- Riel - Kaaiengat
- Riethoven - 't Bremspoersengat
- Rietmolen - Kwakersdorp
- Rijsoord - Kraaienest
- Rijen - Wringersgat
- Rijkevoort - Blubberdam
- Rijsbergen - Aopelaand
- Rijswijk (Zuid-Holland) - Knotsengat
- Roermond - De Sjtad van Sjtuf
- Roggel - Sjansemaekersriek
- Roosendaal - Tullepetaonestad
- Roosteren - 't Borchgraveriek
- Rosmalen - Zandhazendurp
- Rossum (Gelderland) - Lorredurp
- Rossum (Overijssel) - Gött'nkeurndoarp
- Rhenen - 't Grebbehol
- Rotterdam - Dwalmdam
- Rozenburg - Smokenburg
- Rucphen - Kraaierijk
S
- Sambeek - Knoepersriek
- Sas van Gent - Betekoppenstad
- Sassenheim - Saksenrijk
- Schagen - Muggenburg
- Schaijk - Moesland
- Schalkwijk - Platneuzendorp
- Schellinkhout - Botstede
- Schiedam - Brandersgat
- Schijf - Torensjouwerslaand
- Schijndel - Schorsbos
- Schin op Geul - 't Waterratteriek
- Schinveld - Mukkebummele
- Sevenum - Ezelsriek
- Siebengewald - 't Bessembiendersriek
- Silvolde - Zillewold
- Sint Anthonis - Zeikmeikenrijk
- Sint Hubert - Bokkenriek
- Sint Jansteen - Ratteland
- Sint-Maarten - Sint Knorrenburg
- Sint-Michielsgestel - Bokkendonk
- Sint Odiliënberg - 't Geiteriek
- Sint-Oedenrode - Papgat
- Sittard - Marotteriek
- Slagharen - Turfgat
- Slijk-Ewijk - Keilenburg
- Sneek - Drabbelterp
- Soerendonk - Roesdonk
- Soest - Knollendam
- Soesterberg - Zotteklapland
- Someren - De Meerpoel
- Someren-Eind - De Plattevonder
- Someren-Heide - Land van de Keijepaol
- Son en Breugel - Krutjesgat
- Spoordonk - Olliedonk
- Sprundel - Nachtuilenrijk
- Stampersgat - Meekrapdurp
- Standdaarbuiten - Zwammegat
- Steenbergen - Strienestad
- Steensel - Pieregat
- Steenwijk - Moatenoord
- Stein - Bokkeriek
- Sterksel - Osserijk
- Stevensbeek - Snewbulten
- Stevensweert - Leefhöbberslandj
- Steyl - Duuvelsriek
- Stiphout - Spurriezeiersland
- Stokkum (Montferland) - Leertrekkersdorp
- Stompwijk - Gaandrië
- St. Willebrord - Heikneuterslaand
- Swalmen - Hopsjlokkersriek
- Sweikhuizen - Swenskes
T
- Tegelen - Oeles-riek
- Ter Apel - Kloosterwieke
- Terheijden - 't Schraansersrijk
- Terhole - Loetzersland
- Teteringen - Totdenringen
- Thorn - 't Geitebokkeriek
- Tiel - Hotsjekkerstad
- Tijnje - Pipegaalsgea
- Tilburg - Kruikenstad
- Tilligte - Waterpönskesdoarp
- Tolkamer (samen met Lobith) - Tollusland
- Tubbergen - Böllekesdoarp
U
- Uden - Knoerissenrijk
- Udenhout - D'n Haozenpot
- Ulft - Iseldonk
- Ulicoten - Haaikneuterslaand
- Ulvenhout - Bosuilendorp
- Urmond - 't Waterratteriek
- Utrecht - Leemput
V
- Vaassen - Rossumdaerp
- Valkenburg - 't Bokkeriek
- Valkenswaard - Striepersgat
- Valburg - Striekenburg
- Vasse - Spekscheetersdoarp
- Veghel - Kuussegat
- Velddriel - Schumersdurp
- Velden - De Wuilus
- Veldhoven - Rommelgat
- Venlo - Jocus Riék
- Velp (Noord-Brabant) - Zandkruiersrijk
- Venray - Piëlhaazeriek
- Venhorst - 't Peeltuuterland
- Vessem - Struifdonk
- Vianen - Reigergat
- Vianen (Noord-Brabant) - Heimussen
- Vierlingsbeek - 't Keieschietersriek
- Vilsteren - Piepenplassersdorp
- Vinkel - Kafland
- Vlaardingen - Buizengat
- Vlierden - Dors'T'vlegelland
- Vlijmen - Knotwilgendam
- Vogelenzang - Witte Honden Dorp
- Vogelwaarde - Vogelpiekland
- Volkel - Pieperland
- Voorhout - Bokkendorp
- Vorstenbosch - Piereslikkersrijk
- Vroomshoop - Smoezenlaand
- Vught - Dommelbaorzedurp
W
- Waalre - Keiengat
- Waalwijk - Schoenlapperslaand
- Waddinxveen - Slobberveen
- Wagenberg - Erpelrooierslaand
- Wageningen- Jolleberg
- Wamel - Veergat
- Wanroij - Paddenriek
- Wanssum - Wiendbuuleriek
- Warmond - Rijk der Billenprikkers
- Waspik - Maoneblusserslaand
- Wateringen - Bieringen
- Weebosch (Bergeijk) - 't Urnegat
- Weerselo - Knollenlaand
- Weert - Rogstaekersstad
- Weesp - Tobbegat
- Wehl - Snuuterderp
- Welberg - Raldal
- Well (Limburg) - Joertseriek
- Wellerlooi - Kuluuteriek
- Werkhoven - De Vergeten Hoek
- Wernhout - Zaantaozelaant
- Westdorpe - Koeterdurp
- Westelbeers - Strijkersgat
- Westerhoven - 't Koffiegat
- Westervoort - Doldorp
- Westwoud - Stuverdorp
- Weurt - 't Alde Biezenrijk
- Wijchen - Urnerijk
- Wijhe - Iesseldonk
- Wijk bij Duurstede - Kaieschaiterstad
- Wijlre - 't Puimeriek
- Wilbertoord - Klottenriek
- Willemstad - Kakeldonk
- Willescop - Stoepenscheiters
- Wilp - Broekersgat
- Winssen - Oelewaal
- Wintelre - Klepbroekenbult
- Woensdrecht - Wjeeldrecht
- Woudrichem - Mosterdgat
- Wouw - Paplaand
- Wouwse Plantage - Mastepinnelaand
Z
- Zandvoort - Scharregat
- Zaltbommel - Mispelgat
- Zeddam - Pavertsdarp
- Zeeland - Smouzenrijk
- Zegge - Grasduinersdurp
- Zeilberg - Pottenbakkersrijk
- Zelhem - Plaggendarp
- Zevenaar - Boemelburcht
- Zevenbergen - Zeuvebultelaand
- Zevenbergschen Hoek - Snerkersdurp
- Zijtaart - Reigerland
- Zoetermeer - Soetelanden
- Zundert - Banaonblusserslaand
- Zwijndrecht - Peebos
- Zwolle - Sassendonk